Goda mockarutor och fikabesök
Hej på er! Vi fick sova till 9:30 i dag, helt otroligt. När Wiktor vaknade och kollade klockan började vi nästan undra om det hänt Adde något, men han satt bara tyst för sig själv i sängen och lekte med sina mjukisdjur och var glad och nöjd. Kändes verkligen lyxigt att få sova så länge!
Senare på dagen kom Andréa och hennes flicka Amanda hit, vilket piggade upp dagen, och det var särskilt kul eftersom det var länge sedan vi senast hann ses ordentligt så här. Roligt också för Adde att få träffa Amanda, jag har så få vänner som har barn så jag är alltid glad när det ges möjlighet för honom att umgås med andra som är i liknande ålder.
Jag hade bakat mockarutor till kaffet – en enkel och god klassiker som går snabbt att fixa. Jag använder mig av receptet som finns i boken Sju sorters kakor. Jag bakade just de här med tanke på också att de kommer att vara lika goda i morgon och lika fina när vi får fikabesök igen.
 
MOCKARUTOR
(receptet är taget ur Sju sorters kakor, av Ica Bokförlag – en bra bok att ha hemma!)
 
Du behöver:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
2 msk kakaopulver (i boken står det 1 msk, men jag tycker 2 msk blir godare)
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
 
Glasyr:
75 g smör
1–2 msk kallt kaffe (jag använder alltid 2 msk)
1 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
3,5 florsocker
 
Garnering: kokosflingor eller strössel
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos (eller strössel). Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Servera med gott kaffe, mumsigt värre!
#2 - feliciahblogg.webblogg.se

längesedan jag åt mockarutor, det var alltid något min farmor bjöd på när man kom hem till hennes!! :)