Eget bröd – ett riktigt enkelt recept!

 
Hej på er! I dag känns det som att jag yrar runt och försöker få tusen saker gjorda på en gång: frallor i ugnen, en soppa på spisen – sedan fota soppan till ett matspecial för en tidning samtidigt som jag dukar fram lunchen åt Adde, sedan Adde som inte vill sova och så försöka att inte glömma in frallorna för länge i ugnen. Bland annat.
 
Frallorna blev bra i alla fall, och soppan också. Jag tycker man sparar en hel del pengar på att baka eget bröd, åtminstone om man bakar ett sådant som inte innehåller några specialingredienser. Därför försöker jag regelbundet fylla på förrådet i frysen med frallor. Så otroligt goda att äta med lite smör och ost på bara, eller till en god soppa!
 
 
Receptet jag har använt är från Köket.se. Just de här frallorna har jag bakat en gång tidigare, och de blev bättre den här gången när jag jäste dem två gånger, blandade med lite grahamsmjöl också och dessutom hade längre värme i ugnen och förlängde gräddningstiden. De är jättelätta att laga, för man behöver bara röra ihop degen och sedan klicka ut den på plåtar.
 
Jag fördubblade det ursprungliga receptet:
  • 50 g jäst
  • 1 l fingerljummet vatten, 37˚
  • 2 dl mjölk
  • 4 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 7 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
  • 15 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen.
  3. Rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt resten av vatten- och mjölkblandning, salt och honung.
  5. Rör ner mjölet.
  6. Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
  7. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1 timme.
  8. Klicka ut degen på bakplåtspapper på en plåt i så stora klumpar som du själv vill ha.
  9. Strö lite vetemjöl över klumparna och låt jäsa ytterligare 1 timme.
  10. Grädda i ca 15 min i 175 grader – eller tills ytan är gyllenbrun.
baka bakning enkla frallor frallor recept
1 kommentar
Maggiesskafferi

Så gott med hembakat bröd! Håller med, det blir verkligen billigare att baka själv:) Ska testa detta recept, frallorna verkar så goda och användbara.