Kladdkaka med chokladglasyr

När jag bakar, då bakar jag så gott som alltid en dubbelsats – dels för att jag är uppvuxen i Österbotten och det viktigaste där när man bjuder på mat eller kaffe är att det säkert ska räcka till alla (vilket alltid resulterar i att det blir massor över, men bättre det än att någon går hungrig från bordet), dels för att det är rätt trevligt att ha något gott att äta av under ett par dagar i stället för bara en dag. 
Så i dag var det kul att ha chokladkaka över till kaffet när jag och Adde kom hem från musiklekskolan. Kakan jag bakade skulle egentligen bli en kladdkaka, och jag kan knappt tro att jag misslyckades med tricket att få den kladdig, men det gjorde jag eftersom jag stod och funderade på vad jag skulle skriva senare på dagen i går när jag bakade och glömde bort att hålla koll på ugnen. Och när det gäller kladdkaka behöver man bara vandra i väg i tankarna några minuter för mycket så blir den inte alls så där härligt kladdig som den borde. Hur löste jag det då? Jo, med en massa chokladglasyr så klart. Glasyr är räddningen när det gäller alla bakverk som inte blir riktigt som de ska – utseende- eller konsistensmässigt, haha.
Receptet på kladdkakan kommer från Arla och ser ut så här (och jag gör som sagt alltid dubbelsats, kom ihåg att då behöver kakan vara i ugnen nästan dubbelt så lång tid också):
100 g smör
2,5 dl strösocker (jag brukar lägga i 2 dl, eller 4 dl i en dubbelsats för att undvika att kakan blir för söt)
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Vänta tills smöret svalnat och rör sedan ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten.
Receptet på glasyren ser ut så här och kommer från Hemmets (jag gillar när glasyr är lite tjockigare och inte fullt så rinniga, så jag lägger alltid i mer florsocker tills jag tycker att konsistensen är precis rätt – den ska gå lätt att breda ut, men inte rinna):
25 g smör
1½ dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
Smält smöret. Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölken och till sist smöret. Rör tills det blir en blank och jämn glasyr. Bred den på kakan och låt stelna innan servering. Garnera med florsocker! 
Bon appétit!
 
0 kommentarer