Vi påverkar vad barnen vill äta

Jag körde igång den här dagen direkt jag steg upp känns det som. Jag började med att baka (eftersom vi eventuellt får fikabesök i dag), städa undan och så rensa lite i rabatten igen. Ni vet, sånt där som man bara gör (förutom kanske bakningen då), men som ändå får tiden att gå ganska så snabbt.
Dagens hemmalunch blev en sallad, en sådan går lätt och snabbt att slänga ihop så det är alltid ett vinnande koncept (om ni frågar mig). Jag har inte gillat grönkål tidigare, men när jag börjat värma den i ugnen på 150 grader en stund så att den blir en aning knaprig i kanterna och lättare att tugga (brukar krydda med flingsalt och peppar), så tycker jag den smakar riktigt bra. Så dagens sallad bestod av grönkål i ugnen, tofu, avokado, tomat, morot och paprika. Sedan lite lime och vit balsamico på.
Jag tycker det är kul att se hur Adde vill äta det som jag och Wiktor äter. Han ska alltid smaka av det vi har på våra tallrikar och han verkar gilla det vi äter. Som grönkål till exempel, för några dagar sedan fick han upp ögonen för det, så om han är vaken saltar jag den inte innan jag värmer den i ugnen, för han kommer direkt krypande och ska smaka. Han får bara minimala lättuggade smulor, men så fort han svalt en så ska han ha en till och sitter eller står och pekar och säger: "Dedä! Dendä!"
Det visar också, tycker jag, på hur vi som föräldrar påverkar vilken typ av mat våra barn börjar gilla. Om vi vill att våra barn ska äta hälsosamt måste vi själv göra det, för det är svårt att få barnen att äta sallad om vi själva sitter och äter hamburgare och pommes frites (som ett extremt exempel). Precis som jag gillar allt som finns på tallriken här ovan gillar Adde det (grönkål använder jag inte i hans egen mat ännu och paprika och tomat brukar jag lägga i pastasås när jag kokar det till honom eller värma i ugnen så att de blir mjuka), och jag tror att det till stor del beror på att han ser mig äta det (och så älskar han mat och är ett litet matvrak också). Så klart finns det undantag, men jag tror ändå att i det stora hela så påverkar föräldrarnas matval väldigt mycket (och särskilt när de blir äldre) vad de själva vill ha på tallriken.
0 kommentarer